SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA W CUKINII

Kawałki łososia zawinięte w plasterki cukinii podane z sałatą i zgrillowanymi ziemniaczkami to propozycja na towarzyskie spotkanie przy grillu lub na codzienny obiad. Danie jest proste a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne :) Dzięki cukinii łosoś pozostaje delikatny i nie wysusza się. 




SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA W CUKINII
* 4 szaszłyki
600 g łososia
1 średniej wielkości cukinia 
16 pomidorków truskawkowych/ cherry
oliwa
sok  z cytryny
sól, pieprz

do podania
mieszanka sałat
olej arachidowy
ugotowane młode ziemniaczki 


 

Usuwam z łososia skórę. Oprószam go solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i smaruję odrobiną oliwy. Zawijam folią i odstawiam do lodówki. Cukinię kroję wzdłuż w cienkie plasterki i również delikatnie solę, pieprzę i odstawiam. Cukinia puści sok i zrobi się miękka co ułatwi nam zawinięcie w nią łososia. Tak przygotowanego łososia i cukinię zostawiam na noc w lodówce ale myślę, że 2-3 godziny wystarczą. 



Łososia kroję na duże kwadraty, cieńszą część fileta kroję na dłuższe kawałki i składam tak aby powstał grubszy. Każdy z nich zawijam w plasterek cukinii i nabijam na patyczek do szaszłyków. Pomiędzy kawałki łososia dodaję pomidorki truskawkowe. Ziemniaki kroje na grube plastry smaruję oliwą wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i razem z szaszłykami układam na grillu. 



Szaszłyki grilluję po ok. 5 minut z każdej strony w połowie przewracam na drugą stronę ziemniaki. Podczas grillowania całość oprószam dodatkowo świeżo mielona sola i pieprzem. Podaję na garści sałaty skropionej olejem arachidowym. 

Smacznego !