BATONIKI OWSIANE Z ORZECHAMI

Wróciłam z urlopu ... baterie naładowane i choć czasu nadal niewiele (jak to zwykle u mnie w sezonie letnim) na pewno napiszę krótką relację z wycieczki w Bieszczady w której chyba pokuszę się na kilka słów o miejscach które odwiedziliśmy. Ale na razie nadrabiam i wrzucam przepis na batoniki które przydają się również w trakcie górskich wycieczek :)



BATONIKI OWSIANE Z ORZECHAMI
2 szklanki musli orzechowego
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 garście mieszanki orzechowej
5 łyżek miodu
1 łyżeczka kakao
1 jajo
1 wafel


Nasiona i orzechy mieszam z płynnym miodem. Dodaję roztrzepane jajo, kakao i jeszcze raz dokładnie mieszam (jeżeli muszę podgrzać miód aby się zrobił płynny przed dodaniem jaja odstawiam do ostygnięcia).


Tak przygotowana masę wykładam na wafel i rozsmarowuję równomiernie. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 12-15 minut. Po częściowym przestygnięciu kroje na mniejsze części, przechowuję w metalowej puszcze ... choć nie miały okazji leżeć dłużej jak tydzień :)

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne. Najlepsze są takie domowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne batoniki. Smaczne, zdrowe i sycące! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.