KAWOWO - DYNIOWO

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy, a że nie wyobrażam sobie dnia bez kawy świętuję :) Zazwyczaj jest to po prostu kawa sypana/rozpuszczalna z mlekiem ale czasami uda mi się wyczarować jakieś cudo. Jesiennie, aromatycznie ...



KAWOWO - DYNIOWO 
* 2 kawy
1/2 szklanki puree z pieczonej dyni 
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

4 łyżki wody/mleka
3 czubate łyżki mascarpone
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Puree z dyni, mleko, miód i przyprawy korzenne blenduję na gładką masę, przekładam na garnuszka i zagotowuję cały czas mieszając. Odstawiam na czas przygotowania masy kawowej. Wodę podgrzewam w rondelku dodaję kawę i mascarpone. Cały czas podgrzewając na małym ogniu mieszam energicznie aby serek się rozpuścił i delikatnie spienił.


Do szklanek wlewam masę korzenną a na wierzch kawową. najlepiej smakuję gdy długa łyżeczką sięgamy z dna mieszając ze sobą słodka i aromatyczną dynię z gorzka kawą. 

Smacznego !

Dynia na słodko i słono

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.