KWIATY DYNI FASZEROWANE TWAROŻKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Przepis powstał na potrzeby konkursu "Jesienne smaki Almette" i na liście składników znaleźć można te właśnie serki osobom które nie lubią korzystać z "gotowców" proponuję doprawienie zwyczajnego serka twarogowego bazylią i czosnkiem niedźwiedzim :) 

Smażone kwiaty dyni zaliczamy do włoskiego antipasti (fiori di zucca) można je jeść na ciepło lub zimno i na pewno będą ciekawym urozmaiceniem na jesiennym stole :)



KWIATY DYNI FASZEROWANE TWAROŻKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 
13-15 kwiatów dyni (opcjonalnie cukini)
1 opakowanie twarożka Almette z bazylią
1/2 opakowania twarożka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
szczypta soli
olej do smażenia


Z kwiatów usuwam pręciki, żeby nie uszkodzić płatków używam do tego szczypczyków do cukru w kostkach :). Ponieważ kwiaty pochodzą z mojego ogródka nie myję ich tylko przedmuchuję. Do miseczki wykładam serki i mieszam je z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Masę twarożkową umieszczam w foliowym rękawie cukierniczym bez końcówki (można do tego użyć foliowego woreczka z odciętym rogiem). Mleko mieszam z jajem i mąką dodaję szczyptę soli i odstawiam na chwilę. 


Kwiaty napełniam twarożkiem delikatnie dociskając końcówki płatków aby kwiatek się "zamknął". Tak przygotowane maczam w cieście i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu usmażone wykładam na ręczniki papierowe. Podaję na ciepło zaraz po usmażeniu ale doskonale się też sprawdzają na zimno w lunchboxie. Jemy odrywając tylko końcówkę z łodyżką.

Smacznego !


Dynia na słodko i słono

2 komentarze:

  1. Kwiat dyni są śliczne, a połączenie kremowego nadzienia i chrupiącej skorupki wydaje się bardzo kuszące. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.