PIECZONA OWSIANKA TWAROŻKOWA Z JABŁKAMI

Pyszne pachnące jesienią śniadanie, aromat jabłek z cynamonem dobrze nastraja na cały dzień ! Najczęściej zalewałam płatki mlekiem i odstawiałam na noc do lodówki na drugi dzień dodawałam pokrojone owoce i gotowe ...ale znudziło mi się! Wersja pieczona jest bardziej praktyczna bo nie wyleje się w drodze do pracy i można przygotować na 2-3 dni za jednym razem :) 



PIECZONA OWSIANKA TWAROŻKOWA Z JABŁKAMI

1 opakowanie (150 g) serka Almette fruit (jabłko i gruszka) *
150 ml jogurtu naturalnego *
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mieszanki płatków z orzechami lub płatków owsianych górskich
2 jabłka
1 łyżeczka masła

* zamiast jogurtu i serka można użyć twarogu sernikowego



Serek, jogurt, jaja, cukier i cynamon miksuję na jednolitą masę którą następnie mieszam z płatkami. Masę przekładam do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Jabłka przekrawam na połowę, wycinam gniazda nasienne i nacinam tak aby powstały wachlarzyki. Tak przygotowane jabłka układam na wierzchu i delikatnie oprószam cynamonem. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut na ostatnie 10 włączam termoobieg.


Podaję na śniadanie z łyżką jogurtu lub pakuję do pojemników i zabieram do pracy :)

Smacznego !

p.s. jabłka można również pokroić w grubą kostkę i wymieszać z masą. 

Szkolne śniadania