PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Tak, tak usmażyłam je zamiast upiec ... brakowało mi czasu przed zachodem słońca i wyciągnęłam patelnię. Na szczęście placuszki usmażone na klarowanym maśle smakują wyśmienicie zarówno z wytrawnym jak i słodkim dodatkiem.



PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
10-12 placków
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 jajo
1 łyżka mąki gryczanej
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
świeżo mielony pieprz 

klarowane masło do smażenia


Rozbełtane jajko mieszam z dyniowym puree. Dodaję kaszę, mąkę i przyprawy. Smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. Dla pozbycia się nadmiary tłuszczu po usmażeniu wykładam na ręczniki papierowe. Podaję z mięsnym sosem, jogurtem, powidłami ... i oczywiście dorzucam do lunchbox'a :)

Smacznego !

Dynia na słodko i słono Zabieramy ze sobą posiłek

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na placki :) takimi naje sie nawet głodomór ;)
    dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne te placki, koniecznie musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Ostatnio bardzo polubiłam warzywne placki, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować u nas w domu dynia aktualnie rządzi :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.