PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Tak, tak usmażyłam je zamiast upiec ... brakowało mi czasu przed zachodem słońca i wyciągnęłam patelnię. Na szczęście placuszki usmażone na klarowanym maśle smakują wyśmienicie zarówno z wytrawnym jak i słodkim dodatkiem.



PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
10-12 placków
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 jajo
1 łyżka mąki gryczanej
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
świeżo mielony pieprz 

klarowane masło do smażenia


Rozbełtane jajko mieszam z dyniowym puree. Dodaję kaszę, mąkę i przyprawy. Smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. Dla pozbycia się nadmiary tłuszczu po usmażeniu wykładam na ręczniki papierowe. Podaję z mięsnym sosem, jogurtem, powidłami ... i oczywiście dorzucam do lunchbox'a :)

Smacznego !

Dynia na słodko i słono Zabieramy ze sobą posiłek