SOUVLAKI - GRECKIE SZASZŁYKI

Souvlaki to w kuchni greckiej szaszłyki z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego najczęściej podawane z tzatzikami i pitą. Moja wersja nieco odchudzona zawiera chude mięso wieprzowe, jogurt z koperkiem i pieczone placki z cukinii :)



SOUVLAKI - GRECKIE SZASZŁYKI
300 g chudej wieprzowiny
sól
marynata
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki tymianku
1/2 cytryny

jogurt naturalny/ grecki
koperek

Pieczone placki z cukinii <- kliknij po przepis


Zaczynam od przygotowania marynaty: oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaję wyciśnięty sok z cytryny, tymianek i oregano. Mięso kroję w 3-4 cm kostkę oprószam solą, zalewam marynatą i odstawiam na noc do lodówki. 


Kolejnego dnia nabijam mięso na szaszłyki i grilluje 2-3 minuty z każdej strony. W między czasie mieszam jogurt z posiekanym drobno koperkiem i odrobiną soli. Placki miałam upieczone dzień wcześniej i doskonale się tu sprawdziły, można je zastąpić chlebkiem pita lub ugotowanym ryżem doprawionym sokiem z cytryny i oliwą. 

Używam elektrycznego grilla ale jeżeli zamierasz grillować na tradycyjnym węglowym grillu lub w piekarniku warto namoczyć patyczki w wodzie nie będą się paliły. 

Smacznego !