WYTRAWNE MUFFINY Z SZYNKĄ I SERAMI

Kolejna propozycja do lunchboxa, zastępstwo kanapek i na pewno równie dobrze sprawdzi się w dziecięcym tornistrze. Zazwyczaj przygotowywane na słodko ale już wiem, że od dziś w słonej wersji będą się pojawiać częściej. Już myślę nad kolejnymi połączeniami smaków ;) Jeżeli masz możliwość podgrzania to polecam włożyć je na 20-30 sekund do mikrofalówki … z kefirem pyszne !



WYTRAWNE MUFFINY Z SZYNKĄ I SERAMI
*12 sztuk
2 szklanki mąki 
1 szklanka mleka
2 jajka
150 g szynki 
100 g żółtego sera
125 g mozzarelli / jedna kulka
100 g masła 
1 łyżka klarowanego masła
2 cebule dymki 
½ łyżeczki soli 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka musztardy francuskiej


Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Szynkę i mozzarellę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce lub jeżeli mam w plastrach drobno kroję. Posiekaną dymkę podsmażam na maśle klarowanym. 
Do większej miski przesiewam mąkę dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam z szynką i serami. Jajka roztrzepuję z mlekiem i musztardą, wlewam do mąki. Równocześnie dodaję też masło i podsmażoną cebulkę. Całość mieszam łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate. 


Tak przygotowaną masę nakładam do wyłożonej papilotkami lub nasmarowanej masłem blaszki do muffinek. Piekę 30 minut w 180 stopniach, ciasto nie rośnie bardzo wysokie więc spokojnie można nałożyć całe foremki. 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne muffinki, lubię takie wytrawne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.