ZUPA DYNIOWA Z POMIDORAMI

Idealna zupa na chłodne wieczory, doprawiona chilli i imbirem bardzo przyjemnie rozgrzewa. Łukasz lubi w formie kremu z grzankami, Ja wolę dodać trochę więcej bulionu i zjeść z makaronem :) Bardzo szybka i prosta do przygotowania, oczywiście jeśli mamy akurat gotowe puree z dyni. Ja zazwyczaj piekę całą blachę i nadmiar mrożę w woreczkach po 1 lub 2 szklanki, a jak nie mamy warto upiec :)
* zupa dyniowa z pomidorami *
ZUPA DYNIOWA Z POMIDORAMI
500 g pieczonej dyni / 2 szklanki
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 500 ml passaty
1,5 szklanki warzywnego bulionu lub wody
50 g śmietankowego serka topionego / opcjonalnie
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli i imbiru
sól, pieprz do smaku

* zupa pomidorowo dyniowa *
Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, dodaję chilli, imbir i słodką paprykę. Podgrzewam przez chwilę po czym dodaję pomidory i bulion. Gotuję pod przykryciem ok 5 minut, dorzucam dynię.
Jak zrobić pieczoną dynię ? Dynie kroję na duże kawałki, usuwam pestki układam na blasze do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-60 minut. Następnie łyżką ściągam ze skórki miąższ. Wyjątkiem jest dynia hokkaido której skórka jest jadalna.

* zupa krem z dyni *
Pozwalam się zupie zagotować i całość blenduję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Dodaję serek, mieszam aż się rozpuści. Podaję z łyżką jogurtu, grzankami lub z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Grzanki polecam natrzeć czosnkiem lub skropić czosnkowa oliwą.

Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.