BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Przepis z roku 2011 przyniesiony z pracy (dzięki Marta :) i to był własnie początek moich biszkoptowych prób :) W tej chwili najczęściej robię biszkopt rzucany jednak podaję tak jak było w oryginale bo jest to dobry, sprawdzony sposób na szybkie ciasto. Jeżeli ktoś nie ma odwagi "rzucać" biszkoptem o podłogę można również upiec go z dodatkiem proszku do pieczenia :)


BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI
* duża blaszka
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

700 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania śmietan-fix

ananas w puszce - owoce i sok do nasączenia
kilka jagód lub/i innych owoców do dekoracji

inne opcje :
herbata owocowa do nasączenia biszkoptu
owoce: truskawki, maliny lub brzoskwinie ...




Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę pod koniec dodaję cukry. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku ciągle miksując. Wsypuję mąkę z proszkiem i całość mieszam łyżką - delikatnie ale dokładnie - nie miksuję ! Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiam do ostygnięcia, zimny kroję na 2 blaty. 

Śmietanę miksuję na sztywno pod koniec dodaję cukier puder, cukier wanilinowy oraz fix. Blat ciasta nasączam sokiem, wykładam połowę śmietany i układam pokrojonego na kawałki ananasa. Przykrywam drugim blatem który również nasączam sokiem, wykładam resztę śmietany, smaruję nią również boki. Na wierzchu układam drugą część owoców. Schładzam przynajmniej przez godzinę.

Smacznego !

p.s. nie zapisałam nic na temat boków ale z tego co widzę na zdjęciach i "pamiętam" to obsypałam je okruszkami z biszkopta wymieszanymi z odrobina kawy rozpuszczalnej i wiórek kokosowych ...

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.