bez glutenu
,
bez mięsa
,
kasza
,
kocioł
,
kukurydza
,
kukurydziana
,
obiad
,
publikacje
,
w kuchni
,
z grilla
GRILLOWANA POLENTA
Polenta to tradycyjna potrawa włoska, możemy ją również podawać w formie ciepłej mamałygi pomijając chłodzenie i grillowanie. Kasza kukurydziana jest moim zdaniem trochę niedoceniana. Być może wynika to z faktu, że kukurydza w naszym klimacie nadal jest rzadko uprawiana, jednak na przestrzeni ostatnich 10 lat jej produkcja wzrosła sześciokrotnie, a najwięcej pól uprawnych znajduje się właśnie na Dolnym Śląsku :)
GRILLOWANA POLENTA
1 szklanka kaszy kukurydzanej
2 ½ szklanki wody
1 łyżeczka soli
50 gram tartego parmezanu
1 łyżka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
oliwa
W wysokim garnku o grubym dnie zagotowuję wodę, dodaję sól i ciągle mieszając, powoli wsypuję kaszę. Gotuję 15 minut na małym ogniu, mieszając często. W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Podgrzewam przez chwilę i odstawiam. Garnek z kaszą ściągam z ognia, dodaję przygotowane masło i ser. Mieszam do momentu uzyskania gładkiej struktury. Powstałą masę przekładam do płaskiego, natłuszczonego naczynia. Odstawiam w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia. Zimną polentę smaruję oliwą, kroję na trójkąty i grilluję z obu stron. Podaję z sałatką z grillowanych warzyw.
Przepis opublikowany w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym KOCIOŁ
Smakowity przepis :) Mam w szafce kaszkę kukurydzianą, muszę sobie zrobić taką polentę :)
OdpowiedzUsuńGrillowanej jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam o składnikach :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam polentę, pasuje do wielu dań i stanowi świetną przekąskę!
OdpowiedzUsuń