SCHAB W PRZYPRAWIE Z KAWĄ

4 stycznia miał premierę 3 numer Kotła - magazynu kulinarnego który mam przyjemność współtworzyć. Gwiazdami tego wydania są kasze i kawa, produktem regionalnym zaś Gęś spytkowska faszerowana naleśnikami którą ma się ochotę zjeść prosto z Olimpii zdjęć ! Warto zajrzeć też do propozycji na kaca :)

Wśród wielu ciekawych przepisów przepisów znajdziecie również moją propozycję na schab w przyprawie z kawą. Mieszanka przypraw i kawy nadaje mięsu bardzo ciekawy smak a marynata powoduje, że mięso jest delikatne i nie wymaga długotrwałej obróbki. I nie martwcie się o tzw. "fusy" nie są wyczuwalne ;) Ponieważ przyprawa jest pikantna, mięso warto połączyć z delikatnymi dodatkami. Idealnie nadają się do tego pieczone lub gotowane na parze warzywa.



SCHAB W PRZYPRAWIE Z KAWĄ
2 schabowe kotlety z kością
marynata
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
1 zmiażdżony ząbek czosnku
½ pokrojonej w plastry cebuli
przyprawa
1 ½ łyżki mielonej kawy
1 łyżka soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka chili 
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu 
½ łyżeczki czosnku granulowanego 
⅓ łyżeczki kurkumy

Mieszamy składniki na marynatę, zalewamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy schab, osuszamy papierowymi ręcznikami i zostawiamy aby nabrało temperatury pokojowej. 


Kawę oraz pozostałe przyprawy wsypujemy do słoiczka i potrząsamy nim aby się połączyły. Tak przygotowaną mieszankę wykorzystamy do przyprawienia 6-8 kotletów, możemy ją przechowywać w słoiczku przez kilka tygodni.


Kotlety z obu stron nacieramy przygotowaną wcześniej przyprawą. Smażymy na patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu, 6-7 minut z każdej strony. Odstawiamy aby chwilę odpoczęło i podajemy z warzywami oraz kieliszkiem wina. 

Smacznego !

p.s. warto pokusić się o przygotowanie tego dania właśnie ze schabu z kością która nie wątpliwie ma wpływ na smak mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.