SZARLOTKA A'LA AMERICAN PIE

Poniższa propozycja to inna forma podania Szarlotki z pianką która jest już na blogu. Nieduża, okrągła forma do tarty i ciasto ułożone w kratkę nadaje jej zupełnie inny klimat ... równie smaczny :) To naprawdę proste ciasto, wszyscy lubią szarlotkę ?! 

Szarlotka
SZARLOTKA A'LA AMERICAN PIE
składniki na szarlotkę - forma 24 cm
250 g mąki
120 g chłodnego masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
3 jaja

nadzienie do szarlotki
4 duże jabłka 
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego



Żółtka ucieram z cukrem i mieszam ze śmietaną. Do miski przesiewam mąkę, z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło które siekam z mąką, następnie wlewam żółtka i szybko wyrabiam ciasto. Zawinięte w folię odkładam do lodówki  na 20-30 minut.

Obrane jabłka kroję na duże kawałki i duszę na małym gazie z dodatkiem cukrów i cynamonu mieszam co jakiś czas aż częściowo się rozpadną. Gdy jabłka stygną, rozwałkowuję 2/3 ciasta, wykładam nim formę i nakłuwam a następnie piekę w 200 stopniach przez 15 minut. 


Białka dodaję szczyptę soli i ubijam na gęstą pianę, dodaję cukier puder i miksuję jeszcze przez chwilę. Na podpieczone ciasto wykładam chłodne jabłka na wierzch ubite białka. Na górze układam w kratkę, rozwałkowane i pokrojone w cienkie paski ciasto. Piekę 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego !