BROKUŁY Z ŁOSOSIEM W SOSIE Z MASCARPONE

Brokuły, wędzony łosoś i mascarpone są gwarancją dobrego smaku :) Ser nadaje aksamitnej konsystencji a łosoś wyrazistego słonawego smaku. Tak przygotowany makaron można podać z rukolą, bazylia z dodatkowym parmezanem ... każda opcja będzie smaczna. Ja podałam skropione sokiem z cytryny z bazylią i odrobiną tartego parmezanu.



BROKUŁY Z ŁOSOSIEM W SOSIE Z MASCARPONE
1 średniej wielkości brokuł
100 g wędzonego łososia u mnie w plastrach
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone / 1 opakowanie
3/4 szklanki wody
1 łyżka klarowanego masła
sól morska, pieprz czosnkowy, cytrynowa przyprawa do ryb (opcjonalnie)
do podania
ugotowany makaron 2-3 gniazda grubych wstążek
bazylia, parmezan, sok z cytryny

Brokuła dzielę na cząstki, zalewam wrzątkiem, dodaję sól i gotuję ok 3-5 minut. Odcedzam, przelewam zimna wodą i zostawiam na sitku do odcieknięcia. Na patelni rozgrzewam masło na którym przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę gdy się lekko zeszkli dodaję przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Na patelnię dodaję serek i wodę mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji następnie dorzucam brokuła i kawałki łososia. Doprawiam do smaku i podgrzewam jeszcze chwilę mieszam z makaronem. Podaję na ciepło skropione sokiem z cytryny, bazylią i tartym parmezanem. 

Smacznego !

3 komentarze:

  1. A ja chodzę i ostatnio usilnie się zastanawiam, co by tu dobrego zjeść... Dzięki za inspirację;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tobaaardzo smakowicie :)
    Uwilebiam i makaron, i brokuła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.