DORSZ W POMIDORACH

Zdrowo i smacznie a przy tym szybko i bez zbędnego brudzenia naczyń - tak jak lubię najbardziej. Maksymalny efekt przy minimalnym nakładzie pracy :)



DORSZ PIECZONY W POMIDORACH
4 polędwiczki z dorsza /ok. 450g
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 szczypta cukru
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
sól morska, grubo mielony czarny pieprz


Jeżeli dorsz jest zamrożony dzień wcześniej wykładam go na sitko aby podczas rozmrażania pozbyć się wody. Na gorącej patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w piórka cebule oraz czosnek pokrojony w plasterki, odrobinę soli. Gdy cebula się zeszkli dorzucam pomidory, dodaję ocet oraz cukier, gotuję na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. 


Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Gotowy sos przekładam do naczynia, dorsza solę, oprószam pieprzem i układam na pomidorach. Oliwę mieszam z sokiem i skórką z cytryny i polewam nią rybę. 


Zapiekam 20 minut, podaję zaraz po przygotowaniu ze świeżym pieczywem.

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.