KREMOWA ZUPA Z PORÓW

Prosta, niedroga i zaskakująco smaczna... próbowałam, próbowałam i prawie całą zjadłam :) Udało się na szczęście trochę uratować i zrobić zdjęcia. Smakuje równie dobrze podana z wędzonym łososiem i koperkiem jak i grzankami z razowego chleba. 


KREMOWA ZUPA Z PORÓW
400 g białych części porów / 3 duże sztuki
1 cebula
500 ml bulionu
1/2 szklanki śmietany 30%
1 żółtko 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki mąki 
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
sól, pieprz

do podania
grzanki z dobrego razowego chleba i/lub wędzony łosoś z koperkiem


Pory przekrawam wzdłuż i myję dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą aby usunąć wszystkie ziarnka piasku. Następnie kroję je na cienkie plasterki a cebulę w kostkę, zalewam 2 szklankami wody dodaję 1/2 łyżeczki soli, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem 20-25 minut a następnie całość blenduję lub przecieram przez sitko.


Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam energicznie, gdy mąka połączy się z masłem i zrobi się szklista rozprowadzam ją bulionem, całość dodaję do zmiksowanych porów. Stawiam na małym gazie wlewam śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu żółtka zupie nie powinno się już pozwolić zagotować a jedynie podgrzewać pilnując temperatury. 

Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Jako nałogowy zjadacz zupy nie mogę przejść obojętnie obok Twojej propozycji :D
    Zrobię koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Zdecydowanie za mało zup jem. Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z racji obecności w domu 3 latka jem dość często ale zbyt monotonie i mam zamiar to zmienić :)

      Usuń
  3. wygląda nieskazitelnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale świetna, kremowa konsystencja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.