JAJA PO SZKOCKU

Przygotowania do święta Wielkiejnocy czas zacząć :) U nas w tym roku po raz pierwszy pojawi się ta wersja jajek. Przygotowałam je dla Was przy okazji tworzenia 4 numeru magazynu Kocioł. Są pyszne i wbrew pozorom robi je się całkiem prosto. Tak przygotowane jaja można również zabrać do pracy i zjeść na zimno. 

Jaja po szkocku to popularne danie na Wyspach Brytyjskich, oryginalnie przygotowywane z surowej angielskiej kiełbasy.


JAJA PO SZKOCKU
10 jaj
500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
1 cebula dymka 
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki bułki tartej
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki mąki
sól, pieprz 
olej do smażenia


Umyte jaja (8 sztuk) wkładam do zimnej wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję 8 minut od momentu gdy woda zawrze. Następnie zalewam je lodowatą wodą i odstawiam do ostygnięcia. Do mięsa dodaję 1 jajo, drobno posiekaną dymkę, szczypiorek, natkę oraz 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiam gałką, solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy- aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione smażę odrobinę i kosztuję. Masę dzielimy na 8 równych części.


Wystudzone jaja obieram ze skorupki i delikatnie obtaczam w mące.  W wilgotnych dłoniach rozpłaszczam mięso, na środku układam jajko i owijam dokładnie formując kształt. Tak przygotowane jaja panieruję kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce zmieszanej ze słodką papryką. 


Smażę na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu 7-8 minut, odwracając w między czasie. Po wyciągnięciu z oleju odkładam na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło lub zimno z ćwikłą lub sosem majonezowym.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Robiłam jakiś czas temu i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!!! Może na Wielkanoc zaserwuję ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam u Nas na pewno zagoszczą na świątecznym stole :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.