OMLET ZE SZPINAKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Sposób przygotowania nawiązuje do omletów w stylu francuskim poza takim sposobem podania możemy omlety przyrządzić jeszcze na styl hiszpański w których masę jajeczną mieszamy z dodatkami i smażymy razem na patelni oraz angielski gdzie żółtka i białka ubija się osobno i dodatkowo zapieka w piekarniku.

Przepis znajdziecie również w magazynie Kocioł którego 4 numer miał premierę 1 marca. Ponieważ jednym z bohaterów numeru jest jajo pokuszę się osobny wpis w którym przypomnę przepisy #zchaty z jajem w roli głównej.



OMLET ZE SZPINAKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
3 jajka
50 g wędzonego łososia w plastrach
2 garście szpinaku baby
1/3 awokado 
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka klarowanego masła
sok z cytryny
szczypta granulowanego czosnku
sól, pieprz


Jajka roztrzepuję z koperkiem, doprawiam czosnkiem, odrobiną soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło na które wylewam jajka. Zgarniając delikatnie do środka pozwalam płynnej masie spłynąć na zewnątrz. Smażę ok 3 minut, gdy jaja są już prawie ścięte rozsypuję na wierzchu szpinak. Na połowie układam plastry łososia, awokado i skrapiam sokiem z cytryny. Omlet zsuwam na talerz i przykrywam częścią bez dodatków. 

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.