KLUSKI LENIWE

Tak po prostu, bo to co proste jest najsmaczniejsze i przywołuje smaki dzieciństwa :) Polane masłem i bułką tartą, podsmażone na maśle z brązowym cukrem lub podane z karmelizowanymi owocami ... a może wolicie wersję wytrawną? 15 minut i jest pyszny, bezmięsny obiad który gwarantuję zniknie z talerzy dorosłych i dzieci :)

* kluski leniwe *

KLUSKI LENIWE
275 gram sera twarogowego 
tłusty, półtłusty lub chudy a czy to będzie 250 czy 300 gram też nie ma większego znaczenia :)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
szczypta soli

do podania
masło + bułka tarta
masło + cukier
masło + (mrożone) owoce + miód

* jak zrobić kluski leniwe *

Twaróg kruszę w dłoniach, dodaję mąki, szczyptę soli i rozbełtane jajo. Wszystko mieszam widelcem a następnie krótko wyrabiam ciasto. Dzielę je na 2 części, na posypanym mąką blacie toczę wałki które później lekko spłaszczam i kroję na kluski. W osolonym wrzątki gotuję przez 1 minutę od wypłynięcia. 

* kluski leniwe z bułką tartą *

* kluski leniwe z cukrem *

Podaję z bułką tartą i masłem, lub odkładam na talerz aby chwilę przeschły a następnie podsmażam na maśle na złoto. Do tego wystarczy garść mrożonej mieszanki owoców podsmażone przez chwilę i łyżeczka miodu która nam się pięknie z owocami skarmelizuje.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Och, ze sto lat ich nie jadłam, a w dzieciństwie uwielbiałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza mi się, że w poszukiwaniu nowych smaków zapominam o tych prostych, smacznych przepisach :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię, z dodatkiem bułki tartej i cukru :) P.s. Na jakim tle fotografujesz? Wygląda bardzo fajnie, szczególnie na drugim zdjęciu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułka tarta i cukier jest smakiem dzieciństwa :) ale w zzamrażarce mam duzoo owoców :) i naprawdę w takiej wersji są pyszne.
      Te zdjęcia są zrobione na kuchennym blacie na szybko zanim chłopaki zabrali mi talerz ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.