CHUTNEY RABARBAROWY

Chutney to nic innego jak pikantny dżem. Rabarbarowy z dodatkiem jabłek jest mieszanką kwaśnych i słodkich smaków a dodatek pikantnych, aromatycznych przypraw nadaje mu wyjątkowego charakteru. Ten sos idealnie sprawdza się do mięs i serów. Polecam jako dodatek do potraw z grilla !

Przepis znajdziecie również w nowym 5. numerze magazynu Kocioł.



CHUTNEY RABARBAROWY
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut 
Liczba porcji: 4 słoiczki 250 ml

600 g rabarbaru
2 jabłka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
100 g suszonej żurawiny
150 g brązowego cukru
3 cm korzenia imbiru
50 ml octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego kminku
8 goździków
2 sztuki anyżu gwiaździstego

Obrane łodygi rabarbaru i jabłko kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy żurawinę. Goździki rozdrabniamy w moździerzu i wraz z pozostałymi przyprawami dorzucamy do garnka.


Odmierzamy ocet oraz cukier i gotujemy na małym ogniu przez 60 minut co jakiś czas mieszając, na ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę aby chutney trochę odparował. Przed nałożeniem do słoiczków wyciągamy anyż. Tak przygotowany chutney możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodniu aby przedłużyć ten okres należy słoiczki zapasteryzować 10 do 15 minut.

Smacznego!


Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.