FOUGASSE

Dawno nie piekłam domowego pieczywa, kiedyś częściej pojawiały się na stole domowe bułeczki. W nowym 5. numerze magazynu Kocioł przygotowałam ten przepis do działu Domowa piekarnia i przepadłam... na pewno pojawią się kolejne takie przepisy.

Fougasse jest uznawany za francuską wersję foccaci, Przygotowanie zajmuje trochę czasu ale warto go poświęcić. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu niestety nie zachowuje zbyt długo świeżości choć może nie mieć okazji się zestarzeć :) 


FOUGASSE
* 2 duże liście
350 g mąki pszennej
1 szklanka wody
7 g drożdży instant (1 małe opakowanie)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
dodatkowo: gruboziarnista sól morska i gałązka rozmarynu /opcjonalnie

*czas przygotowania 2 godziny


Drożdże i cukier zalewam ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na 5-8 minut, aż utworzy się piana. Mąkę łączę z solą i ziołami dodaję drożdże, 2 łyżki oliwy i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Formuję kulę i dokładam do nasmarowanej oliwą miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na dwie równe porcje. Podsypując mąką rozwałkowuję każdy na placek w kształcie liścia i ok 1,5 cm grubości. 


Tak przygotowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinam wzdłuż a następnie kilka razy po bokach tak aby nadać mu formę liścia, Delikatnie rozciągam placami ciasto aby powiększyć nacięcia. Smaruję oliwą, posypuję solą i listkami świeżego rozmarynu. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Piękne te Twoje liście chlebowe
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne wyszły!!!!
    Jak ja marzę o piekarniku!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ten chlebek ma śliczny kształt :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.