MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM I WĘDZONYM BOCZKIEM

Przymiotniki prosto i szybko chyba najczęściej mogły by określać moje przepisy :) Danie z młodej kapusty zdecydowanie do takich należy ... obiad w 15 minut. 


MŁODKAPUSTA Z KOPERKIEM I WĘDZONYM BOCZKIEM
1 młoda kapusta
1 mała cebula
3 łyżki posiekanego koperku
200 g wędzonego boczku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cukru
sól, pieprz



Boczek kroje w paseczki i przesmażam go na suchej patelnia, ściągam łyżką cedzakową i dostawiam na bok. Na patelnie wrzucam drobno pokrojoną cebulkę gdy lekko się zeszkli dodaję posiekaną kapustę. Doprawiam kminkiem, cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem przykrywam i duszę kilka minut. Na koniec dodaję przesmażony wcześniej boczek oraz koperek. Podaję z młodymi ziemniakami, resztę (jeżeli coś zostanie) pakuję w lunch box i zabieram do pracy :)

Smacznego !


p.s. boczek warto włożyć na chwilę do zamrażalnika, takie lekko zmrożone mięso łatwiej się kroi.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Musze spróbowac wg Twojego przepisu :) Ostatnio sasiadka mnie uraczyła i zdałam sobie sprawe, że dawno nie jadłam. A dodam, że nigdy nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.