RACUCHY Z RABARBAREM

Oczywiście drożdżowe bo innych już nie robię :) Przepis na Racuchy z jabłkami jest już na blogu ale jak widać można je przygotować również z innymi owocami. Dziś rabarbar, sezon się rozkręcił i możecie kupić go w każdym sklepie. A o tym jak w marcu wraz z ekipą Kotła próbowałyśmy go zdobyć możecie przeczytać w 5. numerze.


RACUCHY Z RABARBAREM
*ok 12 sztuk
300 g mąki
szczypta soli
25 g drożdży
2 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajo
2 duże łodygi rabarbaru
olej do smażenia, miód do podania

Sposób przygotowania jest taki sam jak przy racuchach z jabłkami więc zamiast starać się ubrać to samo w inne słowa po prostu wklejam :)

"Do miski wsypuję mąkę ze szczyptą soli, na środku robię wgłębienie do którego wsypuję rozkruszone drożdże. Dodaję cukier, zalewam mlekiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję jajo, cynamon i mieszam do połączenia się składników, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45-60 minut do podwojenia objętości."


W tym czasie myję, obieram i kroję na 3-4 milimetrowe plasterki. Zasypuję łyżką cukru i odstawiam. Gdy ciasto jest gotowe dodaję do niego rabarbar i mieszam aby w miarę równomierni wmieszał się w ciasto. Mokrą łyżką nakładam ciasto na rozgrzany olej i smażę z obu stron na złoty kolor.


Podaję polane miodem lub posypane cukrem pudrem... osobiście wolę miód.
Smacznego !

Rabarbarowa rewolucja

10 komentarzy:

  1. Chce takie na śniadanie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Muszą być pyszne! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Uwielbiam rabarbar, bardzo chętnie bym zjadła takie racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne placuszki tez planuje takie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne :) Ileż bym dała za takie śniadanie jutro rano :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, idealne sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.