SAŁATKA BROKUŁOWA Z PINOLAMI

Moje śniadanie to głównie sałatki, zazwyczaj jest to mieszanka sałat z dodatkami i winegretem. Tym razem bez sałaty za to z aromatyzowaną czosnkiem oliwą oraz z prażonymi pinolami. 


SAŁATKA BROKUŁOWA Z PINOLAMI
* 2 porcje
200 g brokuła podzielonego na różyczki
10-12 pomidorków koktajlowych
60 g sera feta
2 łyżki orzeszków pinola lub pestek dynii
1/3 szklanki oliwy 
2 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
szczypta płatków chilli
bazylia


Brokuł wkładam do szklanej miski zalewam 1/2 szklanki wody i dodaje szczyptę soli. Przykrywam talerzem i na 5 minut wstawiam do mikrofalówki przy maksymalnej mocy. Odcedzam brokuła, przelewam go krótko zimną wodą i odstawiam do odcieknięcia. Oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i płatkami chilli. Pomidorki przekrawam na połowę, ser kroję w kostkę.


Warzywa i ser mieszam z oliwą, posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posiekaną bazylią.

Smacznego !

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.