SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Puszysty, delikatny i bardzo subtelny w smaku.. pyszny! Orzechowo-kakaowy spód z ciasteczek, ser, gorzka czekolada i chrupiące czekoladiwe chipsy. Jeden z podstawowych serników a jak coś nie jest przekombinowane to musi być dobre.
Za dwa dni święto naszych Mam!  Dzielę się przepisem może się skusicie... ja też upiekę bo mojej Mamue bardzo smakował :)
Warto pamiętać, że sernik musi swoje odstać, nie jest to ciasto które można zrobić w ostatniej chwili.


SERNIK Z CZEKOLAD
#forma silikonowa średnicy 26 cm
*spód
200 g ciasteczek zbożowych /sasanki lub digestive
60 g masła
50 g mieszanki orzechowej
1 łyżka kakao
*masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
*polewa
75 ml mleka
50 gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kakao

opcjonalnie czekoladowe chipsy do dekoracji



Ciasteczka i orzechy mielę w blenderze dodaję kakao, masło i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masą wykładam spód i brzegi formy, następnie odstawiam do lodówki (w przypadku formy innej niż silikonowa należy ją wcześniej wyłożyć folią). 

Twaróg miksuję z mlekiem skondensowanym, cukrem i mąką. Miksując na niskich obrotach dodaję po jednym jajku. Masę odstawiam na 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszam łyżką tak aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Masę serową wylewam na spód wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. 
Sernik studzę a następnie odkładam do lodówki lub w inne chłodne miejsce na całą noc. 


Następnego dnia gdy sernik jest już całkowicie ostudzony przygotowuję polewę. W misce umieszczonej na garnuszku w którym gotuje się woda rozpuszczam czekoladę, mieszam z mlekiem, masłem i kakaem. Polewam sernik i odstawiam do zastygnięcia. Ja swój sernik dodatkowo ozdobiłam czekoladowymi chipsami.

Smacznego !

12 komentarzy:

  1. mm, ale przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki, ten Twój prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik dopracowany po mistrzowsku :) ! Proszę podać rozmiar formy. I tylko żal, że Mamy nie ma ze mną już tyle lat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak zapomniałam, używam silikonowej formy o srednicy 26 cm. Juz sie poprawiam.

      Usuń
  4. Fajne. Tyle gorzkiej czekolady. Przysmak dla facetów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super :) A piecze Pani z termoobiegiem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, piekę bez termoobiegu.

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  6. Witam...jeśli nie mam silikonowej formy to jaką folią wyłożyć inną? może być papier do pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Folią aluminiową, papier do pieczenia nie układa się tak elastycznie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.