SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Szczupak mnie zaskoczył... i to kilka razy w ciągu jednego weekendu. Najpierw, że pojawił się w lodówce, że przepis może być taki prosty a na koniec zdziwiłam się, że wyszedł taki dobry ! Sos jest pyszny, delikatna ryba i szparagi smacznie ze sobą współgrają. 



SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWYM
*5 porcji
1 szczupak długość ok 55 cm
3 cebulki dymki
1 cytryna
500 ml śmietana 18% do zup i sosów
sól, pieprz
3 łyżki klarowanego masła
mąka

do podania: pęczek zielonych szparagów i pieczywo

przepis zainspirowany Cafe Babilon

Oczyszczonego szczupaka kroję w grube (ok 4 cm) dzwonki, skrapiam sokiem z połowy cytryny, oprószam solą, pieprzem i odstawiam na kilka godzin do lodówki. W tym czasie pojechałam do sklepu po śmietanę... (warto kupić śmietanę do zup i sosów, moja "pierwsza z brzegu" odrobinę się zważyła co na szczęście nie miało dużego wpływu na smak)

Rozgrzewam masło, rybę delikatnie oprószam mąką i smażę po 2-3 minuty z każdej strony. Szczupaka ściągam z patelni na którą wrzucam posiekaną cebulkę, przesmażam chwilę, następnie dodaję śmietanę. Ścieram skórkę z jednej wyszorowanej i sparzonej cytryny doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wkładam do sosu rybę i duszę 10 minut pod przykryciem.


Podaję ze szparagami z wody i kawałkiem chrupiącego pieczywa.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. uwielbiam ryby! a Twoja propozycja jest znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię na wigilijny stół. Zdrowych Spokojnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę popytać czy gdzieś w okolicy można kupić szczupaka bo sama bym chętnie znowu zjadła :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.