ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I OWOCAMI

Wspominałam już pewnie, że Łukasz za naleśniki oddał by wiele :) Lato, sezon owocowy więc jest i kolejna propozycja podania, dla mnie smaczniejsza niż tradycyjne naleśniki z twarogiem. Dobór owoców zostawiam Wam u mnie były porzeczki i truskawki w żelu czyli tak ostatnio popularna w moich przepisach frużelina. 


ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I OWOCAMI
Naleśniki - przepis 
ser ricotta - 1 łyżka / 1 naleśnik
frużelina owocowa lub dżem lub powidła - u mnie frużelina truskawkowa
świeże owoce - u mnie czerwona porzeczka 
cukier puder do podania
masło do posmarowania formy
jajko do posmarowania naleśników

Naleśniki smaruję ricottą i frużeliną na wierzchu rozkładam porzeczkę, zwijam w rulon i układam w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekam przez 20 minut po wyjęciu oprószam cukrem pudrem. 

Smacznego !


Jak zrobić naleśniki ? Przepis na naleśniki - kliknij !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.