KLUSKI ŚLĄSKIE tzw. kluski białe

Kluski śląskie podobnie jak pampuchy których jeszcze nie próbowałam zrobić jadało się tylko w domu babci Walerii. Polane sosem z surówką z czerwonej kapusty... wspaniałe smaki dzieciństwa :)

Przepis pochodzi z książki "Nowa Kuchnia Śląska" i jak widać po mojej liście przepisów zapomnianych czeka na opublikowanie od 2011 roku. 


KLUSKI ŚLĄSKIE tzw. kluski białe
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli


Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i odstawiam do ostygnięcia. Mielę w maszynce do mięsa, wkładam do miski, wyrównuję i dzielę na 4 części. Jedną część wyciągam a wolne miejsce uzupełniam mąką ziemniaczaną (można dodać 2 łyżki mąki pszennej ale moim zdaniem kluski robią się wtedy twardsze). Dodaję jajka, sól i zagniatam jednolite ciasto z którego formuję małe okrągłe kluseczki z charakterystyczną dziurką. 


Kluski wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 3-4 minuty. 

Smacznego !