KREWETKI Z BOBEM

Przyznaję, w tym roku trochę przegapiłam i posadziłam bób bardzo późno. Mama stwierdziła, że nic z tego nie będzie... tym czasem coś jest. Nie wiem nawet czy bób jest jeszcze w sprzedaży u mnie strąki jeszcze wiszą... byliśmy na urlopie. 

Jak na Chatę przystało przepis szybki, potrzeba zaledwie kilka składników, świeżych lub mrożonych :) Ja wykorzystałam mrożone krewetki, które zalegały w zamrażarce i świeży bób. A jak jest własnie środek zimy to bierzcie mrożony tez będzie dobrze.

KREWETKI Z BOBEM
* 2 porcje
250 g bobu ... jeżeli istnieje niebezpieczeństwo, że większość zjesz przy obieraniu ugotuj więcej !
200 g krewetek
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
szczypta chilli w płatkach
sól
sok z cytryny

do podania:
pietruszka lub kolendra
limonka lub cytryna
podpłomyki lub inne pieczywo


Bób zalewam wrzątkiem, solę i gotuję pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzam i odstawiam do przestygnięcia. Jak przestanie parzyć w palce zabieram się do obierania, staram się nie zjeść całości.

Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie, następnie dokładnie osuszam. 


Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję jedną łyżkę masła. Wrzucam posiekany drobno czosnek i chilli po około pół minuty dodaję krewetki. Smażę 2 minuty, dodaję drugą łyżkę masła i wrzucam bób. Podgrzewam przez chwilę, na koniec doprawiam solą i sokiem z cytryny.

Podaję z pietruszką lub kolendrą i podpłomykiem.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Bardzo podobają mi się te białe talerze :) czy mogłabym prosić o informację o ich producenta? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi ale nie pamiętam dokładnie gdzie kupiłam. Wydaje mi się że kupiłam je w tesco. Nie ma na nich producenta

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.