ZUPA POMIDOROWA

Sezonowa zupa pomidorowa w której niemal 99 % to pomidory :) Czerwona zupka jak nazywa ją Wiktor zyskuje nową twarz, w sezonie pomidorowym innej nie robię. Pokusiłam się nawet o zamknięcie tego smaku na zimę. I w ten sposób mam kilka kilogramów pomidorów w słoikach ... takie domowe "pomidory w puszce".


ZUPA POMIDOROWA / KREM Z POMIDORÓW
1 kg pomidorów
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ok 20 dużych liści bazylii
mozzarella do podania - opcjonalnie


Pomidory nacinam, zalewam na 5 minut wrzątkiem. Odlewam ciepłą wodę i przelewam zimną. Pomidory obieram ze skórki kroje na kawałki. 

Cebulę kroję w drobną kostkę, szklę ma oliwie z masłem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek i gdy zacznie pachnieć dorzucam pomidory. Dodaję cukier, oregano i gotuję pod przykryciem przez 20 minut.


Doprawiam do smaku solą i pieprzem, przekładam do blendera, dodaję świeżą bazylię i miksuję. Na talerz wrzucam kilka kawałków mozzarelli zalewam gorącą zupą i podaję.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gęstą zupę pomidorową, ale nigdy nie robię jej ze świeżych pomidorów. W sumie to sama nie wiem czego... może lenistwo? :P Ale za to, podobnie jak Ty, zamykam sobie przeciery pomidorowe na zimę i z nich później robię zupę. Są o niebo lepsze, niż te kupcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A'propos lenistwa to ja nie robiłam przecierów, tylko takie pomidory w kawałkach. W zimie a w zasadzie zawsze poza sezonem pomidorowym zużywam bardzo duże ilości pomidorów w puszkach :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.