FIGI ZAPIEKANE Z GORGONZOLĄ I GRZANKAMI

Zapiekane figi to przystawka idealna, minimum pracy - maksimum efektu :) 

* figi zapiekane z gorgonzolą *
FIGI ZAPIEKANE Z GORGONZOLĄ I GRZANKAMI
4 figi
100 g sera gorgonzola lub sera lasur lub jakiegoś innego wyrazistego sera
1 gałązka tymianku
2 kromki chleba
1 łyżka oliwy
świeżo mielony kolorowy pieprz
do podania : mieszanka sałat/ szpinak + sos balsamiczny

* figi i gorgonzola *
Figi nacinam na krzyż, mniej więcej do połowy, w nacięcie wkładam pokrojony ser. Tak przygotowane układam w nasmarowanym oliwą naczyniu. Pomiędzy figami układam pokrojony w kostkę chleb, całość oprószam pieprzem i listkami tymianku. Zapiekam 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

* figo na przystawkę *
Podaję na mieszance sałat lub na szpinaku, skropione sosem balsamicznym.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko na Twoich fotach Podejrzewam, że i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, smakuje a im więcej sera tym bardziej :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.