PIECZONA DYNIA

Pieczoną dynię wykorzystuję do słodkich wypieków i dań wytrawnych. Ale najbardziej lubię upieczoną a'la frytki z solą,ziołami i odrobiną chilli. Tak przygotowaną dynię zjadamy samą, prosto z piekarnika czasami z jogurtem czy czosnkowym sosem. Wykorzystuję ją jako dodatek do obiadu lub sałatki.

Najprostsza w obsłudze jest dynia Hokkaido nie trzeba jej nawet obierać ze skórki, która po upieczeniu robi się mięciutka. Drugie miejsce na mojej liście zajmuje dynia piżmowa. Jest bardzo mięsista i ma niewiele pestek. Obieram ją ze skórki, kroję na kawałki i piekę tak jak w przepisie. 

PIECZONA DYNIA
dynia
oliwa
sól morska
grubo mielony pieprz
płatki chilli
zioła prowansalskie lub dowolna, ulubiona mieszanka 




Dynię kroję na kawałki, polewam oliwą oprószam solą, pieprzem, płatkami chilli oraz ziołami. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni grzanie góra-dół, po 15 minutach włączam termoobieg.

Smacznego !

Więcej przepisów z wykorzystaniem dyni -> SEZON NA DYNIĘ

2 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia!
    Dynię piekę i wykorzystuję, ale Ty dodatkowo pięknie ją fotografujesz :) Cudo! Jak muśnięcie słońca w jesienną niepogodę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Przyznaję, że jest bardzo wdzięczna do fotografowania.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.