KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKAMI

Wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto. Przełożone kwaśnymi powidłami ze śliwek ale równie dobrze sprawdzi się czarna porzeczka czy agrest. Całość dopełniają karmelizowane gruszki, włoskie orzechy i miód. 

KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKAMI
* forma o średnicy 22 cm
250 g dyni / 1 szklanka startej, odciśniętej z soku
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju - ja użyłam arachidowego
100 ml oleju kokosowego
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:
150 ml powideł śliwkowych, agrestowych lub z czarnej porzeczki

karmelizowane gruszki: 
10-12 małych, dzikich gruszek 
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
gałka muszkatołowa

dodatkowo: 
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki miodu


Dynię ścieram na drobnych oczkach i zostawiam na sitku do odcieknięcia. Rozpuszczam olej kokosowy. Jaja ucieram z cukrem na puszystą pianę. Cały czas miksując powoli dolewam wystudzone oleje. Przesianą mąkę mieszam z sodą, proszkiem dopieczenia i przyprawą. Dosypuję powoli i miksuję na najmniejszych obrotach. Dodaję startą, odciśniętą z soku dynię i mieszam delikatnie. 

Dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzę na kratce, w między czasie przygotowuję gruszki - dokładnie tak samo jak w przepisie na Karmelizowane gruszki z tostami francuskimi. Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty, smaruję powidłami i składam. Aby gruszki lepiej się trzymały ścinam lekko czubek, wykładam owoce dodaję orzechy i polewam płynnym miodem. 

Smacznego !


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smakuje podobnie, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona ile aromatu można wydobyć z dzikich gruszek :)

      Usuń
  2. Ach te gruszki niczym ''wisienka na torcie'' ;) Boskie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.