ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWY

Wytrawna wersja Monkey bread (Małpiego chlebka) z masłem czosnkowym, serami, ziołami i przyprawami. Dodatki możecie dobrać sami, dodać posiekane orzechy, siemię czy czarnuszkę lub zrobić tylko z serem. Najsmaczniejszy jest na ciepło więc jeżeli nie zjecie całości to wystarczy go lekko podgrzać i znowu jest pyszny.

ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWY
Rodzaj potrawy: wegetariańska 
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + 30 minut pieczenie
Liczba porcji: 10

Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej 
2 łyżki kaszy manny
375 ml ciepłej wody
5 łyżek oliwy
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Składniki do obtoczenia:
1. 100 g masła + 3 ząbki czosnku + ½ łyżeczki soli
2. 50 g sezamu
3. 50 g parmezanu + ½ łyżeczki słodkiej papryki
4. 70 g sera mozzarella + ½ łyżeczki chilli w płatkach
5. 1 szklanka świeżych ziół (pietruszka, bazylia, oregano)


Mąkę mieszam z drożdżami, kaszą manną, solą i cukrem. Dodaję ciepłą wodę i mieszam do wchłonięcia płynu. Dolewam oliwę i wyrabiam gładkie, lekko klejące ciasto. Formuję kulę i wkładam do natłuszczonej miski. Przykrywam i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce.

W miseczka przygotowuję składniki do obtoczenia ciasta:
1. roztopione masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą
2. wsypujemy sezam 
3. parmezan ścieram na drobnych oczkach i mieszam ze słodką papryką
4. tartą mozzarelle mieszam z płatkami chilli
5. siekam zioła


Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką aby wypuścić powietrze. Lekko natłuszczonymi dłońmi urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą moczymy w maśle a następnie w jednej z 5 przygotowanych miseczek. Układamy naprzemiennie w wyłożonej papierem formie. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego !

Przepis został opublikowany w 8 numerze magazynu Kocioł.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.