PIERNIKOWY TORCIK Z DYNIĄ

Wilgotne, miękkie i pachnące świętami ciasto w którym słodkie smaki mieszają się z kwaśnymi a czekolada dopełnia całości. Efekt uboczny - pięknie wygląda na stole ;)

PIERNIKOWY TORCIK Z DYNIĄ
* forma o średnicy 22 cm
ciasto
1 szklanka puree z pieczonej dyni
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
masa
300 ml śmietanki 30 %
100 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo do posmarowania ciasta: powidła oraz dżem porzeczkowy
polewa
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4-5 łyżek śmietanki 30%
dodatkowo do dekoracji migdały w płatkach i pekany lub inne orzechy



Zaczynam od utarcia na puszystą masę jaj z cukrem, nadal miksując powoli dolewam olej. Przesianą mąkę mieszam z proszkiem, sodą i przyprawami. Do masy powoli dodaję produkty suche, miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję dynię i krótko mieszam. 

Dno formy wykładam papierem, brzegi smaruję masłem i obsypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Piekę 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiam do ostygnięcia.


Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję cukier z wanilią oraz serek mascarpone całość miksuję na gładki krem. Wystudzone ciasto przekrawam na trzy blaty, dolny smaruję powidłami, wykładam 1/2 masy przykrywam drugim blatem posmarowanym dżemem porzeczkowym. Drugi blat ponownie smaruję powidłami wykładam masę i przykrywam górnym blatem posmarowanym do spodu dżemem. 

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej mieszam ze śmietanką i polewam nią ciasto. Dekoruję płatkami migdałów i orzechami.

Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.