STIR FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM

Stir fry to technika krótkiego smażenia na mocno rozgrzanym oleju, ta metoda przygotowywania potraw wywodzi się z dalekiego wschodu i chyba najbardziej popularna jest w kuchni chińskiej. 

Zanim rozgrzejemy woka musimy mieć przygotowane wszystkie produkty. Kiedy na patelnie trafi pierwszy składnik nie będzie czasu na krojenie :)


STIR FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM
70 g makaronu ryżowego cienkiego 
150 g mrożonych lub świeżych obranych krewetek 
200 g mrożonych brokułów firmy Hortex *
5 g suszonych grzybów mun 
2 cebule dymki 
½ czerwonej papryki 
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka startego drobno imbiru 
½ łyżeczki płatków chilli 
3 łyżki oleju kokosowego 
3 łyżki kiełków na patelnię 
2 łyżki posiekanej kolendry 
sos
2 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki sosu ostrygowego 
sok z ½ limonki 
2 łyżeczki cukru trzcinowego 


Grzyby mun zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Brokuły wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Po 5 minutach odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam do odcieknięcia. Mrożone krewetki przelewam na sitku wrzątkiem i osuszam papierowym ręcznikiem. 

Paprykę i namoczone grzyby kroję w cienkie paseczki, brokuł dzielę na mniejsze kawałki, czosnek i dymkę kroję w plasterki a imbir ścieram na drobnej tarce. Makaron zalewam wrzątkiem, po 3 minutach odcedzam. W miseczce mieszam składniki na sos. 


W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy na którym przesmażam cebulę dymkę. Dorzucam czosnek, starty imbir oraz płatki chilli, smażę ok 2 minuty - intensywnie mieszając. Dodaję grzyby i paprykę, po minucie wrzucam krewetki które smażę 3 minuty. Na ostatnią minutę dodaję brokuły i kiełki. Przesuwam na bok składniki, w wolne miejsce wlewam przygotowany sos i podgrzewam aż zawrze i lekko zgęstnieje. Sos łączę z warzywami, dodaję posiekaną kolendrę oraz makaron. Mieszam i od razu podaję. 

Smacznego ! 

* przepis bierze udział w konkursie firmy Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.