OPONKI DROŻDŻOWE

Oponki zwane również obwarzankami - to moja druga po Faworkach propozycja na tłusty czwartek. Coś specjalnego dla osób które lubią pączki bez nadzienia - czyli dla mnie idealne !

Jest to mój pierwszy przepis wypróbowany i sfotografowany specjalnie na potrzeby działu "Kuchnia dolnośląska" w magazynie Kocioł, przepis pojawił się w 7 numerze.

DROŻDŻOWE OBWARZANKI
inspiracja: kuchniawroclawia.pl
Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut
Liczba porcji: 15 sztuk
250 g mąki pszennej +  do podsypania
25 g drożdży
25 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
25 g masła
szczypta soli

dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania



Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól. Na środku robię wgłębienie dodaję pokruszone drożdże które zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 3 łyżkami mleka. Mieszam zagarniając odrobinę mąki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję do mąki mleko i żółtka utarte z pozostałym cukrem, mieszam całość łyżką. Dodaję masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto odstawiam na godzinę w  ciepłe miejsce.


Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinam krążki w których kieliszkiem wykrawam dziurkę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut. Obwarzanki smażę na średnio gorącym tłuszczu 2 minuty z każdej strony. Podaję posypane cukrem pudrem.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam jaki tłuszcz polecasz do smażenia? Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
  3. Monia , a czy mogę użyć do smażenia olej kokosowy ? pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne kokosowy jest jednym z najlepszych przy wysokich temperaturach :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.