FALAFEL

Falafel to wegańska wersja kotlecików. Małe kuleczki lub trochę większe kotleciki smażone na głębokim tłuszczu można spotkać podawane w pitach, tortillach czy jako przekąski. Prawie zawsze towarzyszą im pikantne, wyraziste w smaku sosy.

Poniżej przepis podstawowy na falafele zaczerpnięty ze strony Cafebabilon, miałam okazje spróbować ich w wykonaniu Laury więc bez wahania sięgnęłam po przepis i oczywiście wyszły pyszne. Robiłam je już na obiad podane z warzywami i sosem i trochę mniejszą wersję na sylwestrową domówkę. Na pewno pojawią się jeszcze w tortilli bo ten rodzaj wegańskiego fast food bardzo lubię :)

FALAFEL

* 18-20 kotlecików wielkości piłeczki golfowej
400 g - suszonej ciecierzycy - w oryginale 500 g ale ja dostałam pakowane po 400 g
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 pęczki pietruszki - duże porządne pęczki, nie takie supermarketowe 3 gałązki z folii ;)
1 papryczka chilli lub chilli w płatkach - opcjonalnie
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżka kuminu
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

kotleciki z ciecierzycykotleciki z ciecierzycy

Ciecierzycę dokładnie płuczę i zalewam wodą, wody powinno być dwa razy tyle co ciecierzycy. Przykrywam i odstawiam na noc do namoczenia. Kolejnego dnia drobno kroję cebulę, czosnek i siekam pietruszkę. Wszystko razem blenduję. mam tylko mały stojący blender więc robię to partiami. Całość można też zmienić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami wtedy nie ma konieczności krojenia ale trzeba myć maszynkę. Z drugiej strony muszę zaznaczyć, że zmielenie ciecierzycy w blenderze nie da nam tak gładkiej konsystencji jak zmielenie w maszynce. Próbowałam obydwie wersje obie były równie smaczne.

kotleciki z ciecierzycykotleciki z ciecierzycy

Do rozdrobionej ciecierzycy dodaję kumin, rozgniecione w moździerzy ziarna kolendry i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mieszam i odstawiam na 30 minut, nie jestem tak cierpliwa jak Laura w oryginalnym przepisie są podane 1-2 godziny.

kotleciki z ciecierzycy
falafel
Z powstałej masy formuję okrągłe kotleciki u mnie mają wielkość piłeczki golfowej. Masa nie jest tak klejąca jak w przypadku kotletów z mięsa i aby nadać im okrągły, zwarty kształt trzeba masę najpierw ugnieść w rękach a później nadać kształt. Kuleczki smażę na złoto w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Wykładam na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło lub zimno z sosami i warzywami.
Smacznego !

kotleciki z ciecierzycy
kotleciki z ciecierzycy

2 komentarze:

  1. Chyba mały błąd - głównym składnikiem jest ciecierzyca, wszędzie piszesz o soczewicy :) Jeśli ktoś po raz pierwszy słyszy o falafelach może nie do końca sie połapać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Martyna za zwrócenie uwagi, faktycznie pomieszałam - równocześnie pisałam przepis na pastę z soczewicy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.