CHLEBEK NA SODZIE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI

Propozycja na weekendowe śniadanie, szybki chlebek który jest gotowy zaledwie w godzinę! Nie wymaga zaczynów, zakwasów, drożdży ani wyrastania a co najważniejsze można go jeść na ciepło. Z masłem i kawą smakuje obłędnie a jeżeli coś zostanie zabiorę do pracy :)

Nie jestem super piekarzem w swoim życiu wyprodukowałam kilka chlebów z maszyny a zakwas żytni umarł zanim coś z niego upiekłam :/ Z bułkami, rogalikami idzie mi znacznie lepiej a odkąd mam KA upiekłam też ciabattę, razowy chleb na drożdżach i bardzo prosty pszenny chleb. Ponieważ moja znajomość tematu jest dość marna żaden nie doczekał się publikacji, wychodzi więc na to, że ten jest pierwszy :) 

Chlebek upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, oryginalny przepis pochodzi ze strony Everycakeyoubake, autorka upiekła go z dodatkiem rodzynek i rozmarynu. U mnie rodzynki zostały zastąpione żurawiną a rozmaryn pominęłam dodałam za to kardamon. Przed pieczeniem uformowane ciasto należy naciąć jednak znacznie mocniej niż ja to zrobiłam, wtedy się "otwiera" i ładniej wygląda. Poprawię to przy kolejnym który na pewno upiekę i dodatkowo poeksperymentuję z dodatkami.


CHLEBEK NA SODZIE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI
*1 mały bochenek
250 g mąki pszennej (+/-) 2 łyżki do podsypania
200 ml maślanki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 małe jabłko



Żurawinę przelewam wrzątkiem i zostawiam na sitku do odcieknięcia, jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. 

Przesianą mąkę mieszam z solą, sodą i przyprawami. Powoli dolewając maślankę wyrabiam ciasto, dodaję żurawinę oraz jabłko i zagniatam elastyczne, lekko klejące ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką. W taki sam sposób przygotowuję ciasto w robocie, do wyrabiania używam haków. 


Z ciasta formuję okrągły bochenek i oprószam go mąką, Przekładam na blachę wyłożoną papierem a następnie ostrym nożem nacinam na krzyż na głębokość 1-2 cm. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego !


Wirtualne wypiekały ze mną:
Lura - Cafe Babilon
Nina - Gotuj sam
Gosia - Trawka cytrynowa
Justyna - zdjęcie na FB
Edyta - Pasja smaku

14 komentarzy:

  1. Pierwsze koty za płoty jak mawiają, teraz juz każdy Ci się uda :-) Fajnie że razem mogliśmy wypiekać, do nastepnego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, mam taką nadzieję w każdym razie z każdym kolejnym jest pewniej :)

      Usuń
  2. Monika, chlebek wyszedł piękny i jestem pewna, że Twoje pozostałe wypieki też są na najwyższym poziomie. Więcej wiary w siebie :) I do następnego wspólnego wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne wypiekanie. Najważniejsze, że smakują nad formą popracuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek, dzięki za wspólny czas :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wyglada twój chlebek :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wyglada twój chlebek :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny chlebek! Wolę Twoją wersję, bo za rodzynkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Łukasz (bardzo) nie lubi rodzynek (rodzynków?) więc praktycznie wykluczyłam je z przepisów. Żurawiną jest świetną alternatywą lubię jej kwaskowatość.

    OdpowiedzUsuń
  10. Łukasz (bardzo) nie lubi rodzynek (rodzynków?) więc praktycznie wykluczyłam je z przepisów. Żurawiną jest świetną alternatywą lubię jej kwaskowatość.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne pieczenie, było niezwykle aromatycznie. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na dodatek żurawiny! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.