PIZZA NA PODPŁOMYKU

W tym roku Międzynarodowy dzień pizzy przypada 9 lutego. Raczej nie wybierzemy się na pizzę do miasta, ale zrobimy sobie sami w domu wykorzystując przepis na szybką pizzę na podpłomyku lub bardziej klasyczną Pizzę na cienkim cieście. Podpłomyk jest ekstremalnie cienką propozycją ciasta i za to go tak lubimy, cieniutki i chrupiący.

Przepis został przygotowany do działu "Domowa piekarnia" w 9 numerze magazynu Kocioł.


PIZZA NA PODPŁOMYKU
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2 pizze, 20 cm średnicy, cienki spód

Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej 
125 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 szczypta soli
dodatkowo: 
mąka do podsypania, oliwa do posmarowania

przykładowe dodatki na pizzę:
sos pomidorowy, salami, mozzarella, pomidorki, oliwki, czerwona cebula

Do przesianej mąki dodaję sól i wodę. Mieszam łyżką, a gdy mąka wchłonie wodę, dodaję oliwę. Wyrabiam gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na dwie części, podsypuję mąką i rozwałkowuję na okrągłe placki. Smaruję oliwą i smażę krótko na dobrze rozgrzanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Na podsmażone podpłomykach rozprowadzam sos, układam dodatki i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.