SMAŻONA POLENTA Z PARMEZANEM

Polenta zwana też mamałygą to kasza kukurydziana ugotowana na wodzie, bulionie lub mleku. Możemy ją podać w formie półpłynnej albo schłodzić, a następnie usmażyć, zapiec lub zgrillować. W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Gosia ze Smaków Alzacji zaproponowała nam przepis na polentę podaną na zimno z humusem lub pesto. Ja jednak zdecydowałam się podać polentę ciepłą, przyjemnie chrupiącą ze świeżymi warzywami i kubkiem mocnej kawy ;)


SMAŻONA POLENTA Z  PARMEZANEM
* naczynie 18x18 ok. 6 porcji
1 szklanka kaszy kukurydzianej
2 1/2 szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
50 g startego parmezanu lub grana padano
oliwa

do podania:
mieszanka sałat, pomidorki, rzodkiewka, parmezan

Do gotującego się rosołu powoli wsypuję kaszę, przy czym cały czas mieszam trzepaczką. Zmniejszam grzanie na minimum i gotuję pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Korzystam z kuchenki elektrycznej więc dla bezpieczeństwa po wymieszaniu kaszy w płynem przestawiam garnek na inny palnik nagrzany tylko do pierwszego stopnia. Masa jest bardzo gęsta i na większej temperaturze mogła by się przypalić. 


Ugotowaną kaszę mieszam ze startym serem i jeżeli jest potrzeba doprawiam do smaku. Naczynie w którym będę chłodziła kaszę smaruję oliwą. Przekładam ugotowaną polentę skrapiam oliwą i wyrównuję. Odstawiam do ostygnięcia a następnie na noc do lodówki. Następnego dnia rano, delikatnie odwracam naczynie i wyciągam polentę. Kroję na kawałki, obsmażam na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Kawałki polenty układam na patelni tak aby się nie stykały, i przewracam w momencie gdy z jednej strony są już chrupiące.

Podaję ciepłą z przygotowaną sałatką z moim ulubionym winegretem

Smacznego !

Wirtualne śniadanie w ramach cyklu "Wypiekanie na śniadanie" zjadłam w towarzystwie:

6 komentarzy:

  1. Ja swoje tez podsmażałam ale nie na chrupiąco, pysznie się prezentują. Dziękuję za wspólne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że mojej nie podsmażyłam...
    Dzięki za wspólne śniadanko :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapas polenty jest to będzie jeszcze okazja:)
      Również dziękuję za wspólne śniadanie.

      Usuń
  3. dzięki za wspólne polentowanie :-) mi niestety smak nie podszedł ale cieszę się, że zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.