DOMOWY BUDYŃ Z WANILIĄ

Sama nie wiem dlaczego tyle lat minęło zanim zaczęłam robić domowy budyń. Wygoda, brak czasu... przede wszystkim wygoda. Kiedy przychodziła ochota na małe, słodkie co nieco - najprościej było wymieszać proszek z mlekiem zagotować i gotowe. Z owocami czy sokiem malinowym zawsze skutecznie poprawiał nastrój.

Zrobienie domowego budyniu zajmuje 10 minut, to jest naprawdę szybki deser. Chcąc opisać smak powinnam użyć przymiotnika - niebiański :) I chyba nic więcej nie dodam, no może oprócz deklaracji - innego już nie zrobię !

Przepis pojawił się w Magazynie Kocioł, całość obejrzycie tu -> 10 numer


DOMOWY BUDYŃ Z WANILIĄ
rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 3

500 ml mleka
½ laski wanilii
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 żółtka



Laskę wanilii przecinam na pół i wyskrobuję ziarenka. Odlewam pół szklanki mleka resztę zagotowuję z cukrem, masłem i ziarenkami z wanilii. Pozostałe mleko blenduję z mąką i żółtkami. Wlewam do gotującego się mleka. Zmniejszam ogień i zagotowuję energicznie mieszając, gotuję około pół minuty. Przelewam do schłodzonych zimną wodą salaterek, podaję na ciepło lub zimno.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Domowy budyń jest najlepszy na świecie, Twój wygląda wspaniałe i piękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.