PIKANTNY KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Zupę przygotowałam z paczki, z paczki mrożonych warzyw "Zupa krem z białych warzyw" Proste Historie. Ale jest to tylko jedna z opcji - równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa pokrojone w kostkę :) Połączenie warzyw, curry, krewetek i granatu daje nam wyrazisty w smaku i sycący krem z orientalną nutką.


PIKANTNY KREM Z BIAŁYCH WARZYW 
*4 porcje
1 opakowanie - Zupa krem z białych warzyw Proste Historie
lub 450 g kalafiora, korzenia pietruszki, korzenia selera i ziemniaków - w proporcjach dowolnych
20 rozmrożonych wcześniej krewetek
2 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka żółtej pasty curry
¼ łyżeczki płatków chilli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju kokosowego
do podania - cytryna, czarny sezam, owoce granatu

W większym garnku rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojone w drobną kostkę czosnek, cebulę, imbir oraz płatki chilli. Po chwili wrzucam krewetki i duszę 3 minut, oprószam solą. Krewetki wyciągam z garnka i odkładam na później. Dodaję pastę curry, smażę minutę po czym dorzucam zamrożone warzywa, gotuję pod przykryciem 5 minut. Do warzyw dodaję wodę i gotuję kolejne 15 minut. Miksuję do konsystencji kremu, dodaję mleko kokosowe, krewetki i podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku sosem sojowym. Zupę podaję z owocem grantu, czarnym sezamem i skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Świetne danie, u nas z dodatkiem krewetek na pewno by w moment zeszło.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.