KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CYDREM

Druga po Pikantnej zupie z białych warzyw propozycja na biały krem. Tym razem dużo łagodniejszy, warzywa gotuję z cydrem - bez obawy alkohol wyparuje i zostanie sam smak :) Dla podkręcenia kubków smakowych podaję go z pieczoną ciecierzycą której "moc" ustalam poprzez dodanie odpowiedniej ilości przypraw.


KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CYDREM 
* 4 porcje
1 opakowanie - Zupa krem z białych warzyw Proste Historie 
lub 450 g kalafiora, korzenia pietruszki, korzenia selera i ziemniaków - w proporcjach dowolnych
2 szklanki wytrawnego cydru
⅔ szklanki śmietanki 30%
1 mała cebula
2 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego masła
do podania - śmietanka, natka pietruszki, grzanki lub pieczona ciecierzyca


Na maśle podsmażam pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodaję kumin. Gdy zacznie mocno pachnieć dorzucam warzywa i całość zalew cydrem. Zagotowuję, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem ok 15 minut. 

Miksuję na jednolity krem, dodaję śmietankę i podgrzewam. Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki lub pieczoną ciecierzycą. Przepis na pieczona ciecierzycę jest już na blogu -> przepis

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.