SZARLOTKA Z BRZUSZKAMI

W sezonie wiosennym kiedy nie ma jeszcze polskich owoców a zamrażarka prawie pusta - jemy głównie jabłka i robimy z nich soki. Szarlotka z brzuszkami to nic innego jak dwie warstwy ciasta między którymi są połówki jabłek i jakaś niespodzianka :) Może to być żurawina, suszona śliwka lub tak jak w mojej propozycji dżem... dżem jagodowy !


SZARLOTKA Z BRZUSZKAMI
*forma 35x25 cm
6 średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki miodu
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek dżemu u mnie jagodowy

ciasto
200 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
200 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody

1 jajko do posmarowania




Jabłka obieram ze skórki, kroję na połówki i usuwam gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszam z miodem i cynamonem. Jabłka polewam przygotowanym syropem, mieszam i odstawiam.


Mąki kroję z zimnym masłem. Dodaję cukier, śmietanę i wodę zimnymi rękami zagniatam ciasto. 
Przy pomocy miksera - do misy wsypuję mąki, posiekane zimne masło. Włączam wyrabianie i dodaję pozostałe składniki. Gdy ciasto zbije się w jednolitą kulę...
Ciasto dzielę na dwie części, zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. 


Piekarnika nagrzewam do 160 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam nią formę do pieczenia. Nakłuwam widelcem i podpiekam 15 minut. Jabłka odsączam z soku w zagłębienie po ogryzku wkładam po pół łyżeczki dżemu. Nadzieniem do dołu układam jabłka na podpieczonym cieście. Przykrywam rozwałkowanym ciastem, dokładnie dociskam brzegi. Piekę około godziny, jest pyszna na ciepło i zimno. Do ciepłej podaję gałkę lodów, wystudzoną oprószam cukrem pudrem.

Smacznego !

inspiracja: Chilli Bite

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.