ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Pomidorowa to ulubiona zupa Wiktora, choć podobnie ja jak za dzieciaka nie jada świeżych pomidorów to przetworzone zawsze. Zupy, sosy, pizza, tosty, koncentrat potrafi wyjadać ze słoiczka myślę, że i na pomidory prostu z krzaka przyjdzie czas :) 
Pomidorowa dziś w najszybszej i najprostszej wersji - bez wywaru mięsnego. Tylko masło, warzywa i passata pomidorowa - zupa w 20 minut. Podałam ją z kluskami lanymi i dodatkowo w talerzu Wiktora wylądowała duża łyżka jogurtu. Czasami się zastanawiam czy on je zupę z jogurtem czy jogurt z zupą :)

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
1,5 szklanki passaty /u mnie passata classica Łowicz 99% pomidorów
3 szklanki wody
3 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 cebuli
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz

kluski
1 jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki mąki
szczypta soli

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Marchewkę i pietruszkę kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam masło na którym krótko przesmażam warzywa. Przykrywam i duszę przez kilka minut. Dodaję wodę, sól i pieprz. Zagotowuję, po czym dodaję passatę. Gotuję aż warzywa będą miękkie.

Jajka rozbełtuję z mlekiem, dodaję szczyptę soli. Powoli dosypuję mąkę, mieszam na jednolitą masę bez grudek. W garnku zagotowuję wodę, ciasto wlewam cienkim strumieniem. Gotuję około 2 minut i odcedzam. 

Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki. 
Smacznego ! 

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.