CHŁODNIK Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM

Orzeźwiająca zupa na ciepłe dni, letnie dni. Chłodnik robi się bardzo szybko, możemy go podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub kawałkiem chrupiącego pieczywa.  Przygotowany dla magazynu Kocioł czekał na cieplejsze dni. W najbliższych dniach ma się zrobić ciepło przyda się więc:)


CHŁODNIK Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM
rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Liczba porcji: 2

Składniki :
1 pęczek rzodkiewki (8-10 sztuk)
100 g ogórka
1 mały ząbek czosnku
350 ml zsiadłego mleka
100 ml maślanki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie do podania jajko, pieczywo


Rzodkiewki i ogórka ścieram na grubych oczkach. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, zsiadłe mleko i maślankę. Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję schłodzone z pieczywem lub/i ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Patrzę na ten talerz i już prawie czuję lato :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle razy użyłam we wstępie słowa "ciepło", że musi się stać :)

      Usuń
  2. Dokładnie, pomyślałam o tym samym :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chłodniki! pycha :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.