RYŻ BASMATI Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA

Jak ugotować ryż basmati ? Należy wsypać do wody i odcedzić jak będzie miękki... nie mam żadnego innowacyjnego pomysłu na ugotowanie ryżu. Zazwyczaj stosuję się do instrukcji producenta. W zależności od tego do czego go przygotowuję dodaję do gotowania ziarna kardamonu, anyż, czosnek, chilli lub po ugotowaniu łyżkę masła czy aromatyczną oliwę. Warto próbować, ryż potrafi być naprawdę smaczny i aromatyczny.

Dziś podpowiadam jak w prosty sposób przygotować ryż który nie będzie tylko wypełnieniem talerza ale pysznym dodatkiem który znika z talerzy szybciej niż reszta ;) Nie zajmuje to więcej czasu niż zwyczajne ugotowanie ryżu !


RYŻ BASMATI Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA
1 szklanka ryżu
1,5 litra wody
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek ziaren słonecznika

Wodę zagotowuję, solę i wsypuję ryż. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszam. Dokładnie odcedzam i wysypuję na półmisek.

W czasie gotowanie się wody rozgrzewam patelnię. Na suchą wsypuję słonecznik i często mieszając podgrzewam aż będzie lekko brązowy. Uważam żeby nie spalić ! Gorący słonecznik przesypuję do papierowej torebki i chowam pod poduszkę. Dzięki temu słonecznik jest chrupiący.

Ugotowany ryż mieszam ze słonecznikiem. 
Podaję z sosem, mięsem, smażonymi warzywami lub w formie sałatki a bywa, że zjadam sam :)

Smacznego !
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.