CHLEBOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI

Wiktor nazywa to ciastem, Ja mówię o smacznym wykorzystaniu resztek a Łukasz tylko zjada ze smakiem. Bo zazwyczaj jak sprzątam lodówkę czy szafki wychodzi coś smacznego. Pudding truskawkowy jest pyszny, wykorzystamy do niego starsze bułki maślane i sezonowe owoce. 

W środku wilgotne a z wierzchu przyjemnie przypieczone, zimny jogurt i odrobina miodu to doskonałe dopełnienie.

* chlebowy pudding truskawkowy *

CHLEBOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI
*keksówka 22 cm
2 bułki maślane 
500 g truskawek
200 ml mleka 
3 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka masła

opcjonalnie do podania: jogurt i miód


* jak wykorzystać czerstwe pieczywo *

* chlebowy pudding z truskawkami *

Piekarnik nastawiam na 190 stopni grzanie góra-dół. Truskawki myję, pozbawiam szypułek, większe kroję na połówki. Bułki kroję na duże kawałki, mieszam z truskawkami. Przekładam do wysmarowanego masłem naczynia. 

Rozbełtane jajka mieszam z mlekiem i cukrem. Równomiernie zalewam pieczywo z truskawkami. Delikatnie dociskam i zostawiam na 5 minut aby bułki zabrały płyn. 

* truskawkowy pudding chlebowy *


Piekę 30 minut. Podaję ciepłe z łyżką jogurtu naturalnego posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Smacznego !

* dzieci kochają truskawki *

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pyszny jest naprawdę polecam w sezonie wykorzystać truskawki !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.