DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Niech całym wstępem i zachętą będą słowa Wiktora "Mamo powiedz Paniom w przedszkolu żeby też robiły takie kotleciki"... no i łezka pojawiła się w oku. 

Klopsiki najchętniej jemy z ryżem, osobiście polecam basmati ugotowanym na sypko z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika - Jak ugotować ryż ? -> przepis.

* drobiowe klopsiki w sosie koperkowym *

DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM
*14 klopsów
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko 
2 łyżki bułki tartej 
sól pieprz 
1/2 cebuli 
mąka do obtoczenia - do zagęszczenia sosu
1 pęczek koperku - w zależności od wielkości, u mnie ok 3 garście

2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
1 mała cebula

ziele angielskie, liść laurowy

do podania ryż basmati może być z tego przepisu
* ryż basmati z klopsikami *

Na klarowanym maśle przesmażam pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Do tego dorzucam drobno posiekaną cebulkę, dodaję odrobinę soli, pieprz i ziele angielskie w ziarnach oraz liść laurowy. Przykrywam i duszę 5-8 minut, dolewam 1,5 litra wody. Gotuję do miękkości warzyw. 

Drobno pokrojoną cebulkę przesmażam na maśle. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą przesmażoną cebulę i przyprawy. Wyrabiam na gładką jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kotleciki. 

* klopsiki drobiowe w koperkowym sosie *

Wywar przecedzam, warzywa zostawiam na sitku a płyn przelewam do garnka z szerokim dnem, doprawiam do smaku. Do gotującej ale nie wrzącej zupy delikatnie wkładam obtoczone w mące klopsiki. Gotuję około 25 minut.

Sos zagęszczam mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowuję. Dodaję warzywa i koperek, podgrzewam przez chwilę i podaję.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Klasyk, który się nie nudzi :) chodzą za mną takie pulpeciki, oj chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda ! Chętnie się wraca do sprawdzonych smaków :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami.